Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Κατοικίδια..

Πανέμορφα πλασματάκια, μαλλιαρά, γλυκά πάντα κοντά σου, όποτε τα χρειάζεσαι.
Πώς θα ήταν οι ζωές μας χωρίς τους μικρούς μας φίλους; Είτε πρόκειται για σκύλο, γάτα, ψάρι ή κουνέλι, τα κατοικίδιά μας παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές μας. Είναι οι φίλοι μας, μικροί σιωπηλοί φίλοι, πάντα κοντά σου, δεν θα σε προδώσουν, δεν θα σου κρατήσουν μούτρα και είναι πάντα έτοιμοι να δεχτούν και να δώσουν αγάπη.
Γιατί αγαπάμε τόσο τα ζώα μας; Γιατί μας λείπει η αγάπη. Ζούμε σε έντονους ρυθμούς. Όλοι δουλεύουν ασταμάτητα, κάνουν πράγματα που τους στεναχωρούν, που τους πληγώνουν, όμως συνεχίζουν. Είναι πολύ πιο δύσκολο όταν έχεις ανθρώπινους φίλους. Εκείνοι δεν θα συμβιβαστούν με το να σε δουν 10 λεπτά πριν πέσεις για ύπνο. Θα σου πουν την γνώμη τους, ακόμη και όταν θέλουν να πουν κάτι που θα σε δυσαρεστήσει. Θα σε συμβουλέψουν, θα σε μαλώσουν. Τα ζωάκια όμως; Θα είναι πάντα εκεί, περιμένοντας ακόμη και ένα μικρό χαδάκι.. λίγη προσοχή.
Σίγουρα ένα ζώο δεν μπορεί να καλύψει το κενό της ανθρώπινης επικοινωνίας, μπορεί όμως να σε γεμίσει με χαρά και αισιοδοξία. Να σε γεμίσει αγάπη απλά και μόνο επειδή είναι μία ψυχούλα που σε χρειάζεται όσο την χρειάζεσαι και εσύ. Επειδή καλύπτει τις απτικές σου ανάγκες με έναν μοναδικό και αγαπησιάρικο τρόπο. Ναι, πιστεύω πως τα ζώα δεν φτιάχτηκαν για να είναι τα ανθρώπινα παιχνίδια. Ναι, πιστεύω πως το να κρατάς ένα ζώο μέσα σε διαμέρισμα είναι λάθος. Όμως, έζησα μέχρι τώρα έχοντας πάντα πολλά ζωάκια, δεν θα μπορούσα να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτά. Ίσως και να μην θέλω. Πολλά από τα ζώα που έμειναν μαζί μου δεν είχαν που αλλού να μείνουν, ή ήταν χτυπημένα. Δεν υπάρχει ωραιότερη αίσθηση από το να παίρνεις ένα πληγωμένο και άγριο (φοβισμένο δηλαδή) ζωάκι και να το βοηθάς να γίνει καλά.
Δεν πρέπει όμως, να παίρνουμε ένα ζώο για να ικανοποιήσουμε το παιδί μας, επειδή μας γκρινιάζει ότι θέλει ζώο ή ως δώρο. Το παιδί, πριν αποκτήσει ένα ζώο, θα πρέπει να γνωρίζει μερικά πράγματα γύρω απ τα ζωάκια. Να καταλαβαίνει, να μπορεί να τους δώσει αγάπη, να τα φροντίζει και να μην τα βασανίζει. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν είναι γονείς. Ένα ζώο, σίγουρα μπορεί να σου προσφέρει πολλά ευεργετικά, κυρίως για την ψυχική σου ευεξία το θέμα όμως, δεν είναι μόνο αν θα ικανοποιούμαστε εμείς από την συντροφιά ενός ζώου, αλλά και αν ένα ζώο θα είναι ικανοποιημένο με αυτά που μπορούμε να του προσφέρουμε.
Αν είστε αποφασισμένοι να ζήσετε μαζί ένα ζωάκι, για όλα τα θετικά που έθεσα πιο πάνω και για πολλά περισσότερα, τότε σκεφτείτε την επιλογή της υιοθεσίας και όχι της αγοράς.

Μερικές σελίδες για υιοθεσίες ζώων:
http://himairastrays.wordpress.com/
http://adespoto.gr/
http://www.strayshelp.gr/
http://www.adespotologio.blogspot.com/
http://elladasadespota.blogspot.com/
http://www.catvetcenter.gr/iothesia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: